vI KAN BASTU

Dax att köpa en bastu?

Vad finns det för alternativ och vad är bra att tänka på..??

Antingen bygger man en bastu inomhus eller så köper man en komplett bastu att ställa i trädgården eller på en flytbrygga om man har sjötomt. Att bygga en i huset kräver ju såklart att det finns något utrymme man kan lägga beslag på, så fördelen med en separat bastu utomhus är självklart att man slipper göra större ingrepp i bostaden.

När man väl har fattat beslutet om man ska ha en bastu över huvud taget så kommer frågan om det ska vara en vedeldad eller eldriven bastu.

Köpa vedeldad bastu?

Traditionella basturum värms upp genom vedeldning. Det är också en naturlig lösning för den som vill ha en separat bastubyggnad utomhus, särskilt om den är förlagd ute på landet där tillgången till ved är stor. Den vedeldade bastun ger en genuin känsla till badet: den speciella lukten, förväntan vid uppvärmningen och enkelheten i konstruktionen. Det mysiga sprakande är sedan oslagbart under badet. Men den vedeldade bastun kräver lite pyssel. För många är det dock ett kärt besvär som bara ökar njutningen av bastubadet.

Köpa el Bastu?

Var noga med att välja rätt el-aggregat till ditt basturum!
– Om du överdimensionerar jobbar aggregatet på fel sätt. Mät höjd, bredd och djup på ditt basturum och fråga sedan din handlare vad du behöver.  Ett aggregat på 4,5 kilowatt är lämpligt för en bastu på 3-6 kvadratmeter. Är bastun 5-9 kvadratmeter stor behöver man ett aggregat på 6 kilowatt. Hör med leverantören vad som passar just er.

Köpa inredning till bastu

Inredningen i basturummet består av lavar, det vill säga trappstegsformade bänkar av ribbor. Det traditionella materialet i lavarna brukar vara asp, det är ett beprövat träslag och rekommenderas till både väggar och lavar eftersom det inte blir så hett.

– Undvik furu, som avger kåda. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och hör om de har synpunkter på materialvalet.

Att tänka på vid köp av bastu

Det som är viktigt att komma ihåg är ventilationen och att byggnationen sker utifrån ett brandsäkerhetsperspektiv. Ventilen för inluft till bastun ska helst sitta vid golvet, under aggregatet och frånluftsventilen placeras ovanför översta laven, diagonalt över rummet, och ska helst leda ut i det fria.
Värmeaggregatet får inte vara placerad så att träet i bastun kan ta eld, och rummet ska vara enkelt att utrymma.

För att göra upplevelsen med bastubad komplett, är det bra att planera in ett relaxrum, gärna med en dusch eller liknande i anslutning till en bastu. Placera även gärna en golvbrunn inne i bastun så att ni kan kasta ordentligt med vatten under bastubadet och kanske hälla en hink vatten över er själva.