vI KAN BASTU

Olika bastutyper

Det finns en mängd olika bastutyper att välja på när ni ska köpa bastu. Vi har här en lista på olika typer för att hjälpa er i ert val av bastutyp.

Fuktbastu

Om man badar fuktbastu använder man vatten att kasta på de varma stenarna och därmed är det en riktig bastu enligt vår mening. Temperaturen behöver inte vara så hög utan kan ligga mellan 65-75 grader. Det är genom att kasta vatten på aggregatets stenmagasin som du reglerar den upplevda värmen

Rökbastu

En primitivare form av bastu där en eldstad i princip är begravd under en gigantisk stenhög. Man eldar mycket och länge och det finns ingen skorsten. Det gör att basturummet blir fullkomligt rökfyllt under upphettningen. Därefter vädrar men ut röken och badar bastu på eftervärmen från stenarna

Ånga sprutas in i basturummet vilket gör att luftfuktigheten blir mycket hög. Badtemperaturen är inte så hög utan ligger runt 50-60 grader. Kan upplevas behaglig och lite kul första gången.

Bygger på ljusstrålning som omvandlas till värme när den träffar din hud. Värmen går lite djupare in i kroppen jämfört med vanlig traditionell bastu. Är man ovan ska man inte bada hur som helst.